1-2 hverdages levering

Gratis fragt ved køb over 499,-

Showroom i Helsingør

14 dages returret

Søg
Hos Livrig finder du alt til den gode start. Vi sidder klar til at hjælpe, hvis du skulle have nogle spørgsmål. ♥

Hvorfor svøbe sin baby?

36136186_677878982581503_2115446911413518336_n

Hvordan virket et svøb?

Et svøb gengiver fornemmelsen af livmoderen, som har været din babys trygge sted i 9 måneder. Der er mange eksperter der taler om det fjerde trimester, som er de første 3 måneder, hvor dit barn egentlig stadig er i en vis form for udviklende fostertilstand. Det er en periode, hvor dit barn særligt har brug for at blive svøbet og stadig føle trygheden fra livmoderen. Svøbet hjælper med at lette spædbørnenes overgang fra livet i livmoderen til den store nye verdens udenfor, som kan være meget overvældende, især for sensitive børn. Det er også i denne periode at kolik kan opstår og vil altid stoppe lige efter det 4. trimester. 
Svøbet beroliger babyer ved at efterligne den trange plads i livmoderen. Studier viser at børn der svøbes har  en længere REM-søvn, som spiller en vigtig rolle for den udvikling der sker i barnets hjerne. Da REM-søvn er lettere end ikke REM-søvn, og dit barn lettere forstyrres ved pludselige armbevægelser og reflekser, lyde osv. hjælper svøbet med at forhindre at dit barn vågner for tidligt fra denne meget vigtige søvn. Studier viser, at babyer, der svøbes græder mindre. Når babyer svøbes korrekt, er det sikrere for dem at sove, da de dermed falder i søvn på ryggen og forbliver i denne stilling. Samtidig er der mindre risiko for at de får dyne eller tæppe over hovedet. 

Hvordan virker svøb på for tidligt fødte?

Forskning har vist at børn, der er født for tidligt og som svøbes har langt færre sygdomme i nerver og muskler, færre skavanker, bedre motorik og mere selvkontrol. Studier har også vist, at svøb reducere smerterespons hos nyfødte, der er født i uge 31-41.
På neonatalafdelingen er der mange forstyrrelser i løbet af dagen, som afbryder spædbørnenes søvn. Søvn er utrolig vigtigt for spædbørn – især for tidligt fødte – og bidrager til hjerneudviklingen. Babyer, er svøbes, sover længere og vågner ikke så let af forstyrrelser og derfor har svøb en afgørende rolle for dem og især i den periode, hvor de er indlagt på hospitalet med de mange lyde og indtryk.

Øger svøb risikoen for vuggedød?

I 2016 begyndte medierne at skrive at svøb øgede risikoen for vuggedød og svøb blev frarådet, på baggrund af et meta-studie. Mange forældre blev naturligvis bange. Studiet kom dog frem til en noget mere nuanceret konklusion end hvad medierne fik fortalt.
For at citere studiets konklusion “Current advice to avoid front or side positions for sleep especially applies to infants who are swaddled.” (“De nuværende retningslinjer om at undgå at lægge spædbarnet til at sove på siden eller maven, gælder især for børn, der svøbes.”) Kort opsummeret: følg Sundhedsstyrelsens retningslinjer, som gælder for alle spædbørn, om de svøbes eller ej. Lad være med at lægge dit barn til at sove på maven.
Når risikoen for vuggedød især er større for svøbelsesbørn er årsagen at de har svært ved at komme væk fra mavelejet, hvis de får vejrtrækningsproblemer af at ligge med hovedet ned i madrassen. Lægges de i stedet på ryggen og endnu ikke er i stand til at vende sig om, er risikoen for vuggedød mindre. Det er dog vigtigt, at så snart dit barn er i stand til at trille rundt, at du lader dit barn have armene frie.
Langt flere studier har påvist, at svøb faktisk mindsker risikoen for vuggedød, fordi svøbet erstatter tæpper, som barnet kan komme til at hive op over hovedet på sig selv, og når barnet ligger på ryggen i et svøb, så kan han ikke ved et uheld komme om på maven, som er en risikofaktor.

Hvornår kan jeg begynde at svøbe?

Du kan svøbe dit barn lige fra fødslen. Det er dog bedst at mor og barn har så meget hud til hud kontakt som overhovedet muligt, men på de øvrige tidspunkter hvor din baby sover, er svøbet godt at bruge.

Kan jeg amme mit barn i svøbet?

Det kan være en fordel at amme et barn i svøb, hvis armene flagrer eller dit barn har svært ved at fokusere. Svøb barnet og så snart det sutter fint, kan du fjerne svøbet og have hud til hud kontakt.

Skal armene være oppe eller nede i svøbet?

Det er ekstra beroligende for en baby at kunne sutte på sine fingre. Selv i livmoderen sutter baby på fingre. Derfor kan det være en god ide hvis barnet kan komme til sine hænder, men det afhænger fuldstændig af barnet og hvad der virker for jer. Nogle babyer kan ikke finde ro, hvis den ene arm er ude, og for andre virker det. For de fleste virker det bedst at starte med at have begge arme inde i svøbet for at få barnet til at falde til ro, og når dit barn er faldet i søvn, så delvist åbne for svøbet, så den ene arm kan komme fri.
Helt små babyer skal gerne svøbes, så hænderne er på brystet. Lidt ældre spædbørn kan svøbes med armene ned langs siden eller på maven.

Hvordan vænner jeg mit barn fra svøbet?

Det er meget individuelt. Nogle børn har ikke længere brug for svøbet og her kan du stoppe fra dag til dag. Andet har stadig brug for svøbet, men der kan være en årsag til at du ikke længere ønsker at svøbe, og så er en afvænningsfase bedst, så dit ikke mister trygheden fra den ene dag til den anden.
Vi anbefaler at du bruger et svøb hvor dit barn kan have armene frie. Det er en langsom tilvænning, hvor den ene arm kan komme fri og efter et par nætter kan du lade den anden arm komme fri.

Jeg har prøvet at svøbe før, men mit barn vrider sig og kan ikke lide det.

Nogle spædbørn har ikke kontrol over deres muskler, så arme og ben flagrer rundt, især når de er trætte eller overstimulerede. Svøbet hjælper med at begrænse disse bevægelser, så dit barn bliver beroliget og falder ned. Hvis dit barn fortsætter med at være uroligt og vride sig, så tag dit barn ud af svøbet og prøv igen efter et par minutter.
Er der tale om et uroligt eller ophidset barn, så er det ikke nok at svøbe. Her skal barnet vugges og beroliges med sssh-lyde samtidig.

Hvordan virker et svøb på kolik?

Alle børn er forskellige og derfor har det været utroligt svært at finde årsagen til kolik. Forskellige forklaringer er mavesmerter, stress husmor, at barnet hjerne ikke er færdigudviklet eller at det er barnets personlighed. Alle disse hypoteser er me meget stor sandsynglighed brikker i det store puslespil. Den overordnede forklaring menes i nyere tid nemlig at være det 4. trimester.
Dit barn ligger ni måneder i din mave og gennemgår en utrolig kompleksudvikling i den tid. Men babyer er egentlig ikke “fødselsklar”, når de først fødes. Spædbørn kræver yderligere 3 måneders udvikling udenfor livmoderen, før de “vågner op” og bliver aktive i forhold til omverdenen. Dette er hvad der kaldes det  4. trimester. Et trimester, som i teorien burde tilbringes i maven. 
Nogle børnudviklingsekperter fastslår, at kolikbørn har store problemer med at berolige sig selv og falde til ro. De udsættes for de samme stimuli som de mere rolige babyer, men i stedet for at kunne bearbejde indtrykkene stille og roligt, reagere de kraftigt. Kolikbørn har desperat brug for fornemmelsen af at være i livmoderen for at hjælpe dem til at tænde for den beroligende refleks, som alle babyer besidder. 

Er det farligt at svøbe?

Det er selvfølgelig vigtigt ikke at svøbe så stramt, at det giver problemer med vejrtrækning, men så skal du virkelig også stramme utrolig meget til, hvilket vil virke helt unaturligt. Nogle anbefaler også ikke at svøbe ved lungebetændelse, hvor barnet i forvejen kæmper med vejrtrækningen, for en sikkerheds skyld.
Svøber du dit barn og lægger det – imod Sundhedsstyrelsens retningslinjer – på maven, så kan det øge risikoen for vuggedød.
Bortset fra disse 3 forbehold, så er det slet ikke farligt at svøbe.

Må barnet sove på maven i et svøb?

Nej. Svøb eller ej, så må et spædbarn aldrig sove på maven. Hvis dit barn gerne vil om på maven og ligge, så vælg en sovepose og lad dit barn have armene fri, så det kan vende sig naturligt rundt i sengen.Du kan også lade dit barn have armene frie i et almindeligt svøb.

Hvor stramt skal svøbet være?

Svøbet skal være stramt nok til at efterligne den trange og trygge fornemmelse fra livmoderen. Et løst svøb virker ikke, så sørg for at svøbet sidder godt til, men ikke så stramt at din baby ikke kan trække vejret. Det skal være muligt at lade dine fingre komme ind under den øverste del af svøbet på brystet. Hofte og knæ skal kunne være i en naturlig frøstilling.

Hvornår skal man holde op med at svøbe?

Det er helt individuelt, men mange stopper når barnet er omkring 4-6 måneder. Nogle før, og andre lidt senere, hvis det er et særligt sensitivt barn. Hvis I ikke længere ser behovet, så giver det ikke mening at fortsætte hver nat. Tag blot svøbet frem de dage, hvor han eller hun måske er overstimuleret og har brug for hjælp til at falde til ro.

Hæmmer svøb den motoriske udvikling?

Det er en bekymring nogle mødre har, men bekymringen har ikke rod i forskning eller erfaring fra andre ikke-vestlige kulturer, hvor babyer svøbes i langt højere grad end i de vestlige lande. Faktisk har forskning vist, at børn, der er født for tidligt og som svøbes udviser bedre neuromuskulær udvikling, færre fysiologiske lidelser, bedre motorik og mere selvkontrol.
Selvom ingen studier har fundet frem til at svøb påvirker den motoriske udvikling negativt,  skal et barn naturligvis ikke svøbes hele døgnet. Dit barn skal have tid på maven, strække sig, udforske verden, blive masseret osv. i løbet af dagen. Nyfødte kan have gavn af at blive svøbet 12-20 timer om dagen, så længe der ikke tages tid fra hud til hud kontakt mellem mor og barn. Når dit barn bliver lidt ældre, skal han eller hun naturligvis kun være i svøbet, når det er sovetid

Hvordan skal jeg svøbe?

Svøbet må ikke komme så højt op, at det rører ansigtet. Det trigger sutterefleksen hos babyer. Hvis de tror at der er et bryst, men ikke kan finde en brystvorte, så vil dit barn naturligt blive frustreret, vågne op og græde.

Er det ikke farligt at baby ikke vågnet så let?

Der er ikke tale om at din baby ikke kan vågne på samme måde som et barn, der ikke svøbes. Der er blot tale om at din baby ikke vågner ved ligegyldige lyde og sine egne ufrivillige moro-reflekser. Søvn er så utrolig vigtigt for hjernens udvikling og for at dit barn kan bearbejde de mange sanseindtryk i løbet af dagen. Babyer har brug for længerevarende søvn, hvor de ikke vågner op hele tiden.

Hvad er moro-reflekser?

Svøb forhindrer moro-reflekser og det er grunden til at dit barn sover mindre uroligt og længere. Moro-refleksen er de ufrivillige bevægelser, dit barn kan lave, uden egentlig grund. Svøbes barnet forsvinder de ufrivillige reflekser.

Scroll to Top

Få 10% rabat på dit køb

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få 10% rabat på dit køb*.
Du modtager rabatkoden med det samme, og kan til en hver tid framelde dig igen.

*Gælder ikke i forvejen nedsatte varer eller gavekort.